Hlíva je mimořádně populární v gastronomii na přípravu perkeltů, polévek, těstovin nebo míchaných vajec. Je známá svými působivými vlastnostmi podporujícími zdraví a obsahuje řadu účinných látek. Kromě toho je již po staletí součástí tradičních medicín.
Houba je doslova nabitá vlákninou, vitamíny, minerály a stopovými prvky. Pro svůj nízký obsah sacharidů je vhodná i pro lidi držící diety.
Hlíva je považována za skvělý antioxidant, který pomáhá chránit buňky vašeho těla před oxidačním stresem. Obsahuje také vzácné fenolové sloučeniny – kyselinu gallovou, kyselinu chlorogenovou a naringenin, které jsou silnými antioxidanty.
V roce 2007 proběhl pokus na laboratorních potkanech, kterým podávali do stravy hlívu. Kromě snížení hladiny antioxidantů bylo zajímavé, že u starších potkanů klesly i zánětlivé markery.
Pozdější studie prokázaly snížení poškození jater toxickými látkami nebo prevenci oxidace „špatného“ cholesterolu. Pravděpodobně díky aminokyselině ergothionein.
Hlíva ústřičná může podporovat zdraví srdce snížením rizikových faktorů srdečních chorob, jako je vysoký cholesterol a vysoký krevní tlak. Houba má obzvláště vysoký obsah několika látek, které prospívají zdraví srdce, včetně vlákniny zvané beta-glukan.
Beta-glukany jsou fermentovány střevními bakteriemi a produkují mastné kyseliny s krátkým řetězcem, které mohou pomoci snížit produkci cholesterolu ve vašem těle.
V jedné studii bylo zjištěno, že hlíva pomohla snížit hladinu cukru v krvi, triglyceridů, krevního tlaku a inzulínu, což vše může snížit riziko srdečních chorob.
Studie z roku 2007 na 30 osobách s diabetem 2. typu zjistila, že konzumace 150 gramů hlívy denně po dobu jednoho týdne snížila hladinu cukru v krvi nalačno o 22 % a po jídle v průměru o 23 %.
Za tímto úspěchem stojí vysoká koncentrace betaglukanů, protože tento typ vlákniny zpomaluje trávení a vstřebávání sacharidů.
Kromě toho se houba vyznačuje silnými antivirovými a antibakteriálními účinky. Studie na 41 osobách zjistila, že v porovnání s placebem denní užívání doplňku extraktu z hlívy ústřičné posilnilo imunitní systém aktivací interferonu-γ (IFN-γ), molekuly, která hraje klíčovou roli v ochraně před infekcí.
Zkoumá se role hlívy v jejím boji s nádorovými onemocněními. Na zvířatech jsou výsledky již prokázány, ale studie na lidech zatím chybí. Předmětem výzkumu je i vliv na zdraví střev a hubnutí.
Hlíva má hojné zastoupení zdraví prospěšných prvků jako zinek, selen, železo, bór, jód, proteiny, kyselina listová, olejová, palmitová a vitamíny skupiny B, C a K.
Produktem s výtažkem hlívy ústřičné v naší nabídce je Vitaglucan a Vitaglucan sirup. Dodavatel, který pro nás tento produkt vyrábí, má patentovanou licenci na extrakci betaglukanu. Díky technologii, kterou používá při extrakci účinných látek, se dodržuje maximální teplota 50 °C, což pomáhá uchovávat kvalitu těchto látek.
Vyzkoušejte český výrobek Vitaglucan a Vitaglucan Sirup pro děti a podpořte tak svouimunitu.